. ΜΟΛΙΣΤΑ: Η Πελαγία ακτιβίστρια

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2008

Η Πελαγία ακτιβίστρια

το κείμενο που ακολουθεί είναι ένα μικρό δείγμα της κουλτούρας των Μολιστινών και της έγνοιας τους για το χωριό. Δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα της επαρχίας Κόνιτσας ..........

ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ


Aνηφορίζοντας από την Κόνιτσα, φτάνουμε στη στροφή για το χωριό μου τη Μόλιστα (που τώρα το καλοκαίρι πάμε σαν τουρίστες). Μπαίνουμε σε ένα καταπράσινο λόγγο μ' εκατοντάδες είδη δένδρων και λουλουδιών, που βρίσκονται σ' έναν ακράτητο συναγωνισμό σε πυκνότητα, σε απλότητα και σε ύψος. Όλα θέλουν να φτάσουν τα πανύψηλα πεύκα. Ακόμα και τα βράχια τα ονομαζόμενα Σταλάϊματα σκεπάζονται με δεντράκια και τρεχουν ν’ ανταμώσουν με τα πεύκα που κατεβαίνουν απ' τα βουνά Λινίκο και Σιούμο. Η Τζιαντόρα ήδη έχει σκεπαστεί, σχεδόν. Κι έτσι η Μόλιστα τυλίγεται και βυθίζεται κυριολεκτικά μέσα στην καταπράσινη φυλλωσιά. Πνίγεται από οξυγόνο και δροσιά, ένα πεντακάθαρο περιβάλλον που σε σκλαβώνει και σου προκαλεί νοσταλγία, κι ευγνωμοσύνη!

Εν τω μεταξύ τα σπιτάκια μας όλο και ομορφαίνουν το χωριό, εκτός από μερικά που δεν μπήκαν στο ρυθμό της ανοικοδόμησης. Οι σκεπές δεν είναι ομοιόμορφες στο χρωματισμό. Σ' αυτό το καταπράσινο χάος όμως δίνουν μιά ξεχωριστή ομορφιά. Οι αυλές στα περισσότερα σπίτια μαζί με τις γλάστρες έχουν ξεπεράσει το παλιό τους εαυτό. Είναι καθαρές και σκεπασμένες με πολύχρωμα λουλούδια, κληματαριές, δαφνάκια, και στις άκρες και λίγα λαχανικά. Όλα μαζί δίνουν μια χωριάτικη γοητεία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΣΤΟ

http://docs.google.com/Doc?docid=dc7kmsz4_2cg6c8wcs&hl=el7

buzz it!

blog comments powered by Disqus

google analytics