. ΜΟΛΙΣΤΑ: 26 Ιαν 2008

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2008

Γιατί η Μόλιστα έχει τόση σημασία;

Είναι εύλογο το ερώτημα ...αφού είναι αδύνατο να καταλάβεις τι κρύβει ένας τόπος αν δεν γνωρίζεις τα μύχια μυστικά του , την ιστορία και τους ανθρώπους του. Πώς μπορεί να έχει τόση σημασία ένας τόπος τόσο μικρός και τόσο απομονωμένος ......
Στην εποχή μας σημαντικές περιοχές θεωρούνται εκείνες που συγκεντρώνουν πληθώρα δραστηριοτήτων , υποδομών και οικονομικών ευκαιριών. Με αυτήν την έννοια η Αθήνα είναι πιο σήμαντικη από οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Ελλάδα.
Αν όμως υποθέσουμε ότι τα κριτήρια μας δεν είναι αυτά την οικονομικής μεγέθυνσης και της ανάπτυξης με την τρέχουσα χρήση του όρου , τότε μέρη που θεωρούνται σήμερα άγνωστα ίσως αποκτήσουν μια άλλη σημασία , μια δική τους εσωτερική δυναμική. Έστω και αν ακόμα παραμένουν ακατοίκητα για το μισό χρόνο του έτους.
Κάπως έτσι συμβαίνει και με την Μόλιστα .... οι λόγοι μένει να εξηγηθούν σε επόμενες δημοσιεύσεις και μάλλον ξεκινούν από πολύ παλιά. Η ζωή δεν ήταν εύκολη σε αυτόν τον τόπο γιατί οι κάτοικοι έπρεπε συνεχώς να αντιπαλέψουν την στενότητα και την φτώχεια όσο και με τις αφιλόξενες συνθήκες της περιοχής . Εντούτοις μάλλον χαρακτηρίζονταν από περισσή ενεργητικότητα...που διοχετεύονταν απο την μια προς την μετανάστευση ή τα μπουλούκια των μαστόρων (για τους άντρες ) και την φροντίδα του νοικοκυριού για τις γυναίκες που περιλάμβανε το νοικοκυριό με την ευρεία του έννοια (σπίτι , χωράφια , ζώα , φροντίδα των γερόντων κλπ). Φαίνεται λοιπόν ότι δεν ήταν εύκολη η ζωή ούτε επίζηλη η θέση της γυναίκας που αναγκάζονταν τις περισσότερες φορές να συγκατοικεί με την πεθερά της.
Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους ντόπιους όχι μόνο να δημιουργήσουν περιουσία (κυρίως από εμβάσματα Μολιστινών εμπόρων από Κάϊρο ή Βουκουρέστι) αλλά και ν΄αφήσουν πίσω τους σημαντική αρχιτεκτονική κληρονομιά , όπως αυτή αποτυπώνεται στα αρχοντικά και τα δημόσια κτίρια της Μόλιστας, του Γανναδιού και του Μοναστηρίου. Τι να πρωτοαναφέρει κανείς .....Πρέπει να μιλήσουν οι εικόνες ....

buzz it!

google analytics